Fenntartható nyáriszünet – 5 elfoglaltság, hogy gyermekedet is zöld gondolkodásra tanítsd

Nyakunkon a nyári szünet és jól jön pár tipp talán már a tapasztaltabb anyukák számára is, hogy lehet könnyen lefoglalni az örökmozgó gyerekeket. A legrelevánsabb téma manapság nem más mint a fenntarthatóság. Ha időt szánunk arra, hogy megmutassuk a jövő generációjának a környezet védelmének szükségességét, létfontosságú szerepet fognak játszani bolygónk egészségesebbé és fenntarthatóbbá tételében. Ezenkívül a gyerekek bevonása ezekbe a tevékenységekbe lehetővé teszi számukra, hogy bizalmat építsenek vezetői készségeikben, kreatív gondolkodásukban és tervezési képességeikben, arról nem beszélve, hogy az otthoni tevékenység során is kivehetik részüket a családi munkákból, ezáltal hasznosabbnak, tevékenyebbnek érezhetik magukat.

Szemezgess a 5 tevékenység közül, amelyet gyermekeiddel együtt végezhettek, hogy felkeltsd érdeklődését a fenntarthatóság iránt és aktívan élvezzétek az együtt töltött időt ezen a nyáron.

Ültess kertet vagy csatlakozzatok egy közösségi kert gondozásához

Ha még nincs tapasztalatok, akár egy könyvtárlátogatás során vagy online kutatómunka segítségével is kitalálhatjátok, mit érdemes együtt termeszteni. Még elhivatottabban és lelkesen vesznek részt a munkában a gyerekek, ha már a termék kiválasztásába is bevonod őket. Gondoljátok át, hol lenne megfelelő helye akár egy kis magaságyás kialakításának. Bónuszpont, ha újrahasznosított anyagokból készítitek el!

Ha nincs lehetőség saját kertetekben tevékenykedni, vannak más megoldások is. Már az ország több pontján elérhető közösségi kert, ahol aktívan részt vehettek a növények ültetésében, gondozásában és hasonló gondolkodású emberek közösségéhez csatlakozhattok. Böngéssz az alábbi oldalon és megtudhatod, hol van hozzátok legközelebb közösségi kert: http://kozossegikertek.hu/kertek/

Irány egy Szedd magad! föld

Ha a fenti lehetőségek nem jönnek számításban, de mégis kipróbálnátok, milyen érzés gyümölcsöt, zöldséget szüretelni, látogassatok el egy Szedd magad! földre. Eperszezonban nincs is jobb program hétvégén, mint, hogy a család együtt szedi, kóstolgatja a friss, mézédes epret és gyerekek pedig megtanulják, honnan származik az ételük. Vigyetek magatokkal piknik ebédet és ne felejtsétek el vinni a fényképezőgépet sem! Csomagoljátok be a kedvenc szendvicset ételhordóba, hideg limonádét termosz kulacsba, hátha megéheztek a nagy munka során.

fenntartható nyáriszünet

Készítsetek környezetbarát mosószert otthon

Nálunk nagy kedvence a gyerekeknek, ha együtt sütünk-főzünk. Az általában nem is fontos, hogy mi készül, inkább az együtt töltött idő és persze a kotyvasztás a lényeg. Gondolom, ez nálatok sincs másként. Nem titok, hogy ha házilag készítjük a mosószert, sok-sok forintot megspórolhatunk. A gyerekekkel mosószert készíteni pedig igazán nagy élmény. Nézd meg Ökoanyu vidóját a házi mósószer készítésről, ami garantáltan veszélytelen, de szuper szórakoztató program a gyerekek számára is: https://nlc.hu/eletmod/20130813/okoanyu-folyekony-mososzer-csinald-magad/

Készítsetek bogárhotelt!

Keressetek az erdőben, kertben és környezetetekben újrahasznosítható alapanyagokat és készítsetek együtt bogárhotelt. Raklap, deszka, kerítés darab, tégla, gallyak, kövek tobozok…bármi jó lehet, csak a kreativitás szabhat határt. A közös barkácsolás, szerszámok használata jó móka lesz gyermeked számára. A nyár folyamán pedig figyelemmel kísérheti, ahogy birtokba veszik a különböző bogarak a több csillagos lakosztályokat.  

Olvassatok könyvet a fenntarthatóságról

Egy újabb remek ürügy egy családi könyvtári kirándulásra! Vidd el a gyerekeket egy irodalmi felfedezőútra, és hagyd, hogy mindegyikük válasszon ki egy-két könyvet a fenntarthatóságról vagy a környezetbarát történetekről és tevékenységekről. Nagyon sok csodálatos gyerekkönyv van, amelyek a környezetszennyezéssel, az éghajlatváltozással, az újrahasznosítással és a bolygó védelmével kapcsolatos tudatosság felkeltésére összpontosítanak. Nézd meg nálunk Jánosi Brigó Zöld mondókák c. mondókás kötetét, ami már a legkisebbeket is játszva, verselve ösztönzi a természet szeretetére, zöld gondolkodásra.

REDUCE, REUSE, RECYCLE!

A legismertebb szlogen, amely segíti a fenntarthatóságot! Íme 3 gyors módja annak, hogy mind a 3R-t beépítsd a nyári rutinodba:

REDUCE (Csökkentés)

Előzzétek meg az élelmiszer-pazarlást és kezdjetek el komposztálni, akár a hátsóudvarban, akár egy kis tárolóban kezditek gyűjteni a komposztot, később felhasználhatjátok a saját kis kert gondozása során.

Cseréljétek le a műanyag élelmiszerzacskókat újra használható ételhordókra.

Vásároljatok együtt a piacon vagy nézzetek be egy csomagolásmentes boltba!

REUSE (Újrahasználat)

Válasszátok ki gyermeked újra használható uzsonnsádobozát és kulacsát az új tanévre.

Készítsetek valamilyen művészeti alkotást a törött zsírkrétákból. Lepje meg barátait vele!

Nézzétek át együtt a szekrényt, milyen ruhadarabokat, táskákat érdemes újra használni, ahelyett, hogy újat vásárolna!

RECYCLE (Újrahasznosítás)

Végezetek együtt kutatómunkát, milyen tárgyakat lehet kreatívan újrahasznosítani.

Készítsetek ékszert vagy játék figurákat kávékapszulákból. Rengeteg ötletet találhattok Pinteresten.

Gyűjtsétek össze a családtól, szomszédoktól az újságpapírokat újrahasznosítás céljából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Planetino
[]