Hogyan kezdjen el evőeszközökkel enni  kisbabád?

Micsoda izgalmas kérdés, nem igaz? Míg számunkra már teljesen egyértelmű, hogy evőeszközöket használunk az étkezésekhez, kisbabánknak ezek fura tárgyak és meg kell tanítanunk helyesen használni neki őket. Ez egy folyamat, amelyhez türelem, tanítás és megfelelő evőeszköz készlet is kelleni fog.

Benned is felmerültek, mint szülők ehhez hasonló kérdések?

  • Mikor kezdjük el ismertetni az evőeszközökkel kisbabánkat?
  • Mikor kellene először evőeszközzel ennie a babának?

Ne felejtsük el, hogy minden kisbaba más és más, tehát hiába olvasod akár ebben a cikkben is, hogy 2 évesen már minden evőeszközt profin kell használnia, ez nem azt jelenti, hogy a te kisbabád is pontban ekkor már így fog étkezni. Ezzel pedig semmi gond. Neki ez új és a cél az, hogy mindenki örömét lelje benne. Így tehát az első és legfontosabb tanácsunk, hogy semmit ne erőltessünk!

Na és hogyan lehet leginkább rávenni kisbabád arra, hogy evőeszközökkel egyen?


Íme néhány szuper ötlet, ami sokat segíthet:

  • Először is fontos, hogy lássa a környezetében is ezt a fajta étkezést. A kicsik rengeteget tanulnak megfigyelések által
  • Kezdjünk egy típusú evőeszközzel: A legegyszerűbb kezdés a kanál. Miután már alaposan elsajátította, hogyan működik egy fajta evőeszköz, a többivel már könnyebb dolgod lesz.
  • Ha egyből nem mutat érdeklődést, akkor csak tegyük le elé, próbáljuk érdekessé tenni. Hagyjuk, hogy a maga tempójába fedezze fel.
  • Miután már úgy látjuk, hogy magabiztosan kezdi használni a kanalat, elkezdhetjük neki tanítani hogyan kell belemártani az ételbe és hogyan tudja behelyezni a szájába (lehetőleg úgy, hogy tényleg a szájában kössön ki 😊 )

Magabiztos kanál használat? Szuper, léphetsz tovább a következő evőeszközre! Általában 9-10 hónapos korára jut el a baba odáig, hogy a kanalat már ügyesen használja, de ha több időre van szükség se csüggedj! Ez nem verseny.

Kizárólag biztonságos evőeszközöket adjunk kisbabánknak


A hagyományos evőeszközök nem alkalmasak arra, hogy tanuljon és gyakoroljon rajtuk kisbabánk. Mindenképp kifejezetten babáknak gyártott evőeszközöket keress, amelyek megkönnyítik a felvételüket az asztalról, könnyebben tudja fogni és segít a finommotorikus készségek kialakulásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Planetino
[]