Káprázatos ősz: 5+1 program gyerekekkel őszre

Mit nem lehet szeretni az őszben? Én imádom. Személyes kedvencem is, hiszen ilyenkor van a születésnapom. De ezt leszámítva is az egyik kedvenc időszakom az évben. A hangulatos ruhák, a csodálatos színek a természetben, a fákról lehulló apró csodák és a kellemes hőmérséklet időszaka. Gyerekekkel megélni az év ezen csodáit csak még szórakoztatóbbá varázsolja az egészet. Mire vársz még? Vesd bele magad Te is a kalandba…

1. Gyűjtsetek terméseket

Csak 1-2 hónapig van lehetőség összegyűjteni a lepottyanó gyönyörű fényes gesztenyéket, makkokat. Fogjatok egy hátizsákot és irány a helyi park vagy erdő, ahol vadgesztenyék vagy tölgyfák vannak. Már a gyűjtögetés is szuper móka, ráadásul egész őszre elláthat bennetek munícióval a kinti-benti játékokhoz és kézműves tevékenységekhez. Tippek, hogy mit készíthettek később termésekből itt.

2. Levél művészet

Két oka van annak, hogy miért szeretjük az őszi falevelek hullását ebben az évszakban: az egyik, hogy ropogós levélhalmokban ugrálni az egyik legjobb móka a gyerekeknek. Utána természetesen besegíthetnek a levelek összeszedésébe is! A másik pedig az, hogy a termésekhez hasonlóan szuper kézműves alapanyag lehet! Induljatok levélvadászatra, válasszátok ki a legjobb színeket, az aranysárgától a mélyvörösig és készítsetek őszi napraforgókat, próbáljátok ki a levélnyomtatást és festést is. A legkedvesebb ajándékom, amit a kislányomtól kaptam egy levelekből ragasztott kép. Mai napig a szoba éke, szép arany keretbe foglalva.

3. Szüretelés

Ez a betakarítás időszaka az évben és szeptembertől októberig tökéletesen alkalom arra is, hogy ellátogassatok egy szőlészetbe és részt vegyetek egy szüreten. A legnagyobb városokban szüreti mulatságokat is rendeznek, ahol a gyerekek megismerkedhetnek nem csak a hagyományokkal, de a szüreteléshez használt eszközökkel is, végig követhetik a szőlő útját a tőkéktől a borospalackokig.

Planetino-tipp: Idén a Planetinoval kilátogatunk a Budajenő Szüret és Borünnepre, ahol kirakodóvásár, kézművesfoglalkozások, bábszínház, koncertek és egyéb programok várják kicsiket és nagyokat.

4. Szarvasbőgés

Szeptember-október az év legjobb időszaka a vadaspark meglátogatására, mert ekkor kezdődik a szarvasbőgés időszaka. A szarvasbőgés a szarvasok párzási rituáléjának része, amivel a hímek megpróbálják lenyűgözni a nőstényeket, de számunkra ez azt jelenti, hogy láthatjuk a szarvasokat, amint agancsot zárnak egy fej-fej elleni csatában. Egyes parkok rendezvényeket is tartanak a jobb megjelenés érdekében – csak ne felejtsétek el betartani a biztonsági előírásokat!

5. Tök választás

Itthon is egyre elterjedtebb a halloween megünneplése. Akár beterveztétek ezt a programok közé, akár nem, a tök nem csak a halloween, hanem az egész őszi időszak jelképévé vált. Sok féle fajta, színű, méretű és formájú tököt lehet már kapni hazai zöldségeseknél is és a gyerekek kedves elfoglaltsága, hogy kiválasszák a legtetszetősebbet, ami tél elejéig a lakás dísze lehet.

+1 Piknik

Azt gondolhatod, hogy vége a piknik szezonnak, de a jó hír az, hogy mi másként gondoljuk! Az ősz az év fantasztikus időszaka a szabadban való étkezésre, csak ne felejtsetek el becsomagolni néhány pulóvert és kabátot, ha hűvösebbre fordul az idő. Érdemes egy száraz, őszi napsütéssel teli napot választani, de csomagolja össze a piknikkosarakat, töltsétek meg a kulacsokat, ételhordókat a kedvenc finomságokkal, ne felejtsétek a takarókat se és menjetek el a helyi parkba vagy a közeli tisztásra.

Planetino-tipp: Ezt az alkalmat jól lehet kombinálni a listán szereplő más tevékenységekkel is, például a termésgyűjtéssel!

Reméljük kedvet kaptál Te is, hogy nyakadba vedd a világot és felfedezzétek, hogy milyen csodákat tartogat még számotokra az Ősz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Planetino
[]