5+1 tipp a fájdalommentes tanévkezdéshez

Nyári szünet vége

Az iskolába való visszatérés mindig nagy átmenetet jelent, nem csak a gyerekek, hanem a szülők számára is.

Míg a gyerekek tele vannak izgalommal, mi szülők azon kattogunk, vajon minden szükséges dolgot beszereztünk-e.  Ahhoz, hogy ezt a tanév eleji stresszes időszakot könnyedén vegyük, csak egy kis szervezésre és előrelátásra van szükség. Íme néhány nagyszerű, vissza az iskolába tipp, hogy beindíthasd az új tanévet, és felkészülj az újrakezdésre.

1. Szerezzetek be mindent időben!

Tanszerek, füzetek, tollak, vonalzó, tornazsák, tornaruha, tolltartó és természetesen a legfontosabb, a tökéletes iskolatáska. Külön cikket érdemel, mire is kell figyelni a megfelelő iskolatáska kiválasztása során, erről bővebben ITT olvashattok. Arra mindenképp fontos figyelni, hogy hihetetlen hamar eljön az a kor, amikor már szeretnének a gyerekek is beleszólni, melyik táskát viselnék szívesen. Ésszerű keretek között hallgassunk a véleményükre, legyen pozitív élményük már az iskolára való hangolódás során is.

2. Iskola üzemmód ON!

Fokozatosan állítsátok korábbra a lefekvés időpontját, és ébreszd fel a gyerekeket is korábban. Néhány naponként 10 vagy 15 perccel hozzátok előrébb a lefekvés idejét, amíg el nem éritek a megfelelő lefekvés időpontját. Ellenkező esetben nehéz lehet az első néhány hét az iskolában.

3. Legyetek szervezettek!

A férjem csak úgy szokott bemutatni, hogy én vagyok a Program menedzsere. Bármilyen elfoglaltsághoz velem kell időpontot egyeztetni. Én pedig lelkes használója és népszerűsítője vagyok évek óta a Google Naptárnak. Előtte papír alapon nyomtam, de ezt csak halkan jegyzem meg itt a 21.században. Ráadásul az online naptárak nagy előnye, hogy szinkronizálható bárkinek a telefonján, így mindenki mindig mindennel képben van. Ezekben akár színkódokkal is jelölhetitek, a család melyik tagjának, milyen elfoglaltságai lesznek. Egymás közt megosztva pedig könnyebben átláthatóbbá és szervezhetőbbé válnak a napok.

4. Legyél következetes a napi rutinnal!

Nyáron van itt az ideje, hogy lazíts a rutinodon és az alvásidőn, mert csak később sötétedik, de az iskola sajnos menetrend szerint működik, és megkönnyíti az átállást (az iskolában és otthon), ha már igazodtok a napirendhez.

5. Tervezzétek meg az iskolai menüt!

Készíts heti tervet és élelmiszerlistát, beszéld meg gyermekeddel, hogy milyen egészséges nassolnivalót fogyasztana szívesen. Fontos átgondolni az étkezési szokásait? Reggelizik otthon vagy azt is szükséges csomagolni? Hány étkezésre kell tervezni? Tud ebédelni az iskolában?…stb. Gondoljátok át, milyen hulladékmentes csomagolás az elfogadható számotokra? Próbáljátok kerülni az egyszerhasználatos anyagokat, mint műanyag zacskó, alufólia, papírszalvéta. Szuper ételhordókat, snackbageket, újraszalvétákat lehet már beszerezni, ami hosszútávon útitársa lehet gyermekednek! Ne feledkezzetek meg a megfelelő kulacs beszerzéséről sem, hátha így nap közben is eszükbe jut, milyen fontos a sok folyadék.

+1 Mindennek megvan a helye!

Készíts külön helyet az iskolatáskának tanszereknek, cipőknek stb. Legyen minden kéznél, így a gyerekek is mindig tudják, hol vannak a felszereléseik, és talán megkímélhetitek magatokat a reggeli kapkodás során attól, hogy ezeket a felszereléseket keresgéljétek.

Legyen csodálatos tanévetek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Planetino
[]